De Heer James

Ongekleurd observeren, een goudeerlijk antwoord geven, het uiten van een pure emotie, omdat je niet anders kunt. Onder de grote mensen beter bekend als naïviteit, onwetendheid en kwetsbaarheid. De schoonheid van kind zijn is vooral iets waar we allen met melancholie en weemoed aan terug denken. Maar de woorden van een kind neem je niet net zo serieus als die van volwassenen.
We hebben nog nooit zoveel goede teksten gehoord als in de 11 gesprekken die we met deze kinderen had. Kinderen die kanker hebben, hebben gehad, of een broertje of zusje eraan zijn verloren. Niemand heeft ons ooit zoveel geleerd over onszelf en het leven als deze 11 kleine mensen.

“Het gaat goed met me. Mijn vader zegt dat het slecht gaat. Maar ik lig niet op de bank, dus dan ben ik toch niet ziek?”
(Jary)

We hebben 11 kinderen gesproken die op hun manier zeer nauw betrokken zijn geraakt bij de ziekte kanker bij kinderen. Gemiddeld anderhalf uur aan opgenomen gesprek per kind was het resultaat. Hier hebben we 11 liedjes van gemaakt.

Het zijn naar onze mening stuk voor stuk teksten die een podium verdienen dat verdergaat dan een lied. Dat het nog dichter bij de mensen brengt. De grote mensen.
Dat is belangrijk.
De grote mensen een avond lang laten luisteren naar de manier waarop kinderen met het leven en ellende omgaan. Een kindervoorstelling voor volwassenen. Zij observeren en spreken op een manier die wij niet meer kennen en nooit meer zullen kunnen. Door onze kennis, ervaring en analytisch vermogen.
Een kind heeft dan wel nauwelijks de capaciteit om te analyseren en te beargumenteren, zoals een volwassen mens dat kan, maar heeft daardoor veel meer tijd en ruimte om echt te observeren.
Het ziet en hoort alles, en begrijpt het allemaal. Op z’n eigen manier.

“Je hoeft niet bij het plafond te kunnen om slingers op te hangen”
(Karlijn)

Ga naar www.deheerjames.nl voor meer informatie en kaarten!

Op Smaak XL 2016

Wegens het daverende succes van de Op Smaak Tour in 2015, gaat Sir James deze lente wederom op pad met een chefkok. Dit nieuwe concept waarbij muziek en dineren op een smaakvolle manier gecombineerd wordt zal in maart en april plaatsvinden in verschillende kleine Nederlandse theaterzaaltjes. Begin 2015 bracht Sir James zijn debuutalbum “My Love The Drunk” uit. Ze speelden o.a. op de Parade en Popronde.

Tijdens deze tweede Op Smaak Tour gaat de band op pad met Diede H. de Jong (Nijverdal 1987), medeschrijver “Koken voor vrouwen” en winnaar cabaretprijs (ASCF 2008). Ditmaal geen amuzes, maar een viergangendiner in combinatie met een akoestisch intiem concert. Zowel de gerechten als de liedjes worden aan de hand van thema’s geselecteerd en voorzien van anekdotes en persoonlijke verhalen van de makers.

De Op Smaak Tour is een tegengeluid op de consumptie maatschappij, waarin vooral snel en veel geconsumeerd moet worden. Sir James biedt een avond van ontstressen en de tijd nemen. Geen fastfood en vluchtig skippen langs youtube filmpjes, maar verdieping; ambachtelijke liedjes en gerechten met achterliggende gedachten. Neem eens de tijd om te voelen.

20 maart 2016 – WAGENINGEN Vreemde Streken
24 maart 2016 – AMSTERDAM Mister Kitchen
31 maart 2016 – VLISSINGEN Arsenaal Theater
3 april 2016 – LEIDEN Scheltema
8 april 2016 – OLST Kasteel de Haere
10 april 2016 – NIJMEGEN Theater de Lindenberg
15 april 2016 – DEN BOSCH Theater aan de Parade

Kaarten bestellen kan HIER!

De beste schilder ter wereld

Ik las onlangs een verhaal over de beste schilder ter wereld. Hij werd rijk door het maken van portretten voor de meest welgestelde mensen van het land. Hij schilderde landeigenaren, echtgenotes, mollige kinderen, rimpelige overgrootmoeders, ministers, predikanten, operazangeressen, academici, bankiers, onderscheiden soldaten, arrogante schrijvers en ijdele actrices.

Hij stond bekend om hoe hij, op doek, elke menselijke blik een bepaalde begaafdheid wist mee te geven. Mensen zeiden dat als hij een ezel had moeten schilderen, hij zelfs zo’n befaamd dom dier had kunnen voorzien van een vleugje intellect.

Hij had zo jaren door kunnen gaan, maar stopte op een dag abrupt met het schilderen van portretten in opdracht. Hij was het zat. Een idee dat al jaren in zijn hart borrelde nam de overhand: een portret van de zee maken.
Hij wist dat het geen gemakkelijke opgave zou worden. Er zijn immers miljoenen kilometers kust. Waar moest hij in hemelsnaam beginnen?
Toen hij jaren later werd gevraagd naar het portret van de zee, dat nog steeds niet af was, antwoordde hij dat de zee gewoon moeilijk is:

“Toen ik portretten van mensen schilderde, begon ik altijd bij de ogen. Dat was het meest tijdrovende deel van het schilderij.
Als je eenmaal de ogen hebt geschilderd, hoef je niet eens meer naar het model te kijken. Dan gaat de rest vanzelf; de mond, de neus, de hals, zelfs de handen.
Het probleem van de zee is dat het geen ogen heeft. Waar begint de zee?”

Ik ontmoet vaak nieuwe mensen.
We ontmoeten met Sir James de laatste tijd veel kinderen. We schrijven liedjes met kinderen wiens leven ingrijpend is veranderd door een ziekte.
Als ik mensen die nieuw zijn voor mij voor het eerst ontdek, is het eerste wat ik doe, proberen te begrijpen waar ze vandaan komen. Ik probeer te zien wat hun context is. In dit geval de ziekte kanker.
Ook als ik een nieuwe liefde, nieuwe collega’s of nieuwe vrienden maak, wil ik hun context begrijpen om hen te kunnen plaatsen ten opzichte van mijn eigen normen en waarden. Daarna beslis ik of ik eigenlijk wel met ze om wil gaan.
Context geeft de houvast die je nodig hebt om jezelf en anderen te begrijpen.

Maar wat gebeurt er eigenlijk op het moment dat je het gevoel hebt iemand volledig te begrijpen, maar zijn of haar context zo ver van de jouwe af ligt dat het voelt alsof je de zee probeert te portretteren?
Kun je dan met diegene samen zijn?
Kun je elkaar dan echt begrijpen?

De enige mogelijke manier om dat te doen is luisteren.
Luisteren zonder context.
De ruis uitschakelen en focussen op woorden.
Luisteren naar wat die persoon te zeggen heeft, wat die persoon denkt, wat die persoon voelt en daar dan pas je conclusies uit te trekken zonder context daar een rol in te laten spelen. Evenmin je eigen normen, waarden of je eigen geloof.
Je ogen dicht. En dan gewoon maar beginnen aan je schilderij. Van de zee.

Tommaso

Nieuwe single

Hoera! Vandaag gaat onze nieuwe single met bijbehorende videoclip online! Check ‘m!
Funfact: onze vaders (en de moeder van Anne) hebben glansrollen gespeeld.

Het Ding

Weet je wat het ding is?
Geld.
Dat is het ding.
Het is niet eens meer een trend te noemen.
Onze maatschappij draait om geld.
En dat is een probleem. Want ik heb niets met geld. Dus heb ik het niet. Ik snap best dat het handig is, maar ik geef het vooral de hele tijd heel snel uit.
Nou projecteer ik maar al te graag, maar begin ik de afgelopen tijd te merken dat op je 25ste niet met geld om kunnen gaan, toch meer over mij gaat dan over ons.

Ik heb niet zoveel met spullen, daarom ga ik er waarschijnlijk zo onvoorzichtig mee om. Als ze werken, vind ik het super, als ze stuk zijn, word ik boos op ze. Als ik verhuis, zet ik mijn spullen gewoon neer, tot iemand aan me vraagt waarom ik de muren niet heb geverfd. Dan pas valt me op dat de muren eigenlijk meer geel zijn dan wit; ik noem dat gebroken blond.
Ik vergeet kaartjes te kopen voor de trein, mijn wagen ligt vol met plastic zakken met spullen en ik doe mijn was bij een wasserette (eigenlijk nog steeds bij mijn ouders, maar dat is best gênant om te zeggen). Als ik uitga, geef ik rondjes, ook al heb ik nog maar vijftig euro op mijn enige bankrekening en geen factuur meer uitstaan. Op dat moment voelt dat altijd logisch.
Ik ga graag chique uit eten en hou van sauna’s en massagesalons.

Weet je wat het ding is.
Geld.
Dat is het ding.
En dat is dus precies niet erg.
Je moet er gewoon mee om leren gaan.
Dat wilde ik zeggen. Daar wilde ik naartoe.
Het voorgaande staat al maanden opgeslagen op mijn computer te wachten om digitaal te gaan. En nu weet ik ineens waarom.
Het klopt niet. Geld is niet het ding. Het is juist het probleem.
Ik had toch gelijk, het is een probleem. Juist omdat het in zoveel opzichten ‘het ding’ is geworden. Dat wil niet zeggen dat ik er niet mee om moet leren gaan. Maar wel dat we dat allemaal eens iets minder serieus moeten nemen.

Maar wat is dan het ding?
Liefde?
Zou je zeggen toch? Liefde.
Het mooiste wat er is.
Onvoorwaardelijk van iemand houden. Je verliezen in een persoon. Samen 1.
Maar is liefde wel zo tijdloos als we onszelf voorhouden? En is het wel zo onlogisch dat het zo wordt overschaduwd door seks de afgelopen jaren?
Natuurlijk spreekt hier een man die single is, maar hier spreekt ook iemand die groot fan is van de liefde, er jaren lang voor gevochten heeft en is grootgebracht door twee mensen die de liefde al langer dan dat hij bestaat tot een kunst verheffen.
Maar is liefde het ding? Datgeen waar alles om zou moeten draaien? Volgens de films wel. Maar zij draaien als wij vragen. En dat wij dat willen, wil niet zeggen dat het zo is.

Stel dat we het meer biologisch zoeken. Dus dat liefde iets is wat seks veroorzaakt, en dus dient als middel voor voortplanting.
Dan is seks dus het ding.
Seks is inderdaad iets wat iedereen, naja toch bijna iedereen, heel fijn vindt. Iets waar we naar op zoek zijn. Waarvan we het vervelend vinden als het er niet is.
Slechte seks of geen seks is iets waar liefde onder lijdt.
Aan de andere kant werkt seks hetzelfde als geld.
Het is vervelend als je het niet hebt, maar als je er eenmaal veel van hebt, wil je alleen maar meer. En je benijdt altijd de mensen die er meer van hebben of er iets leukers mee doen.
En alleen maar seks als ijkpunt, is natuurlijk de minst interessante wereld ooit.
Klaarkomen als devies. Nee. Seks is een hobby. Mijn enige hobby. Prima.

Carrière dan. Het maken. Erkenning.
Iets proberen en dat het dan lukt. Je hele leven wijden aan een vakgebied, aan een kwaliteit. Daar het allerbeste in zijn.
Maar wie meet dat? Wanneer is dat gelukt? Hoe lang duurt dat?
Dat is het meest relatieve wat er bestaat.
Zoals een brood kopen. En dat dat dan lukt. Duurt dat dan tot je het op hebt?
Of een meisje versieren en dat ze dan met je mee gaat, duurt dat dan tot je haar hebt geneukt?

Je kan er soms wel heel gelukkig van worden, van succes in een carrière.
Is geluk dan het ding?
Daar zijn we natuurlijk allemaal naar op zoek. Geluk. En daar zijn geld, seks, carrière en liefde middelen voor. Maar als je het eenmaal vindt, is het saai. Wil je meer. Wil je iets anders. Zoek je door.
Waarom zou je doorzoeken als geluk het ding is en je dat gevonden hebt?
Geluk is zeker een doel. Maar ook een moment, geen situatie.

Ongeluk.
Dat is het ding.
Ongeluk zorgt ervoor dat we blijven zoeken. Aan het einde van de rit hebben we tijd te overbruggen, te spenderen. En de fijnste focus om dat mee te doen is geïnteresseerd zoekend, naïef ambitieus, comfortabel ontevreden en gedreven vastgeroest.
En of dat nu is door een kind, een partner, een carrière, of gewoon een leven. Je hebt iets nodig om iets van te maken. En als het eenmaal is gemaakt, wil je iets nieuws maken. Het uitgangspunt moet een nulpunt zijn. Ongelukkig, onaf.
Je kunt de middelen gebruiken om te streven naar geluk.
Maar het punt geluk is een moment dat je ook met drank en drugs bereikt.
Het streven is waar het om gaat. Vanuit het ongeluk.
Je weet toch.

Zo. Dan hoef ik me daar in ieder geval niet meer voor te schamen.

Frank

Dat durf je niet hé?

Die dag was ik na een lange wandeling met mijn broertje op een prachtig strand in Sicilië terecht gekomen. Zo’n strand met grote witte rotsblokken die door de heldere blauwe zee heen snijden als fjorden van het zuiden. Ik was 12.
Een prachtig meisje lag in de zon weg te dromen bij het geluid van water tegen een rotswand. Verderop was een jongetje in discussie met zijn moeder omdat hij na de lunch niet direct de zee in mocht; Voor de gemiddelde Italiaanse moeder betekent één olijfje eten 2 uur plat. Boven op een van de hoogste rotsen stonden de stoerste jongens van het strand en doken van zo’n 13 meter hoog, head-first, de zee in.

Ik ben altijd al heel gevoelig geweest voor de uitspraak “dat durf je niet hé?”.
Zelfs als niemand dat expliciet tegen me zegt.
Dus ik deelde me in bij het groepje “stoere jongens op de rots”, terwijl mijn broertje zich wijselijk voegde bij het groepje “wegdromend meisje”.
Ik beklom de rots, die inmiddels wel 20 meter hoog is geworden, ik ging op de rand staan en keek naar beneden. “Is het wel diep genoeg?” “Als ik ga, ga ik met mijn benen eerst en dan goed bij elkaar houden. Hou ze alsjeblieft goed bij elkaar!”

Op het moment dat ik besloot niet te springen keek het meisje op en het jongetje en zijn moeder staakten hun discussie. Achter mij stonden inmiddels twee jongens van ongeveer 9 jaar oud ongeduldig op me te wachten. Ik maakte oogcontact met mijn broertje, hij schudde enkel zijn hoofd. De wind duwde me zachtjes in de richting van de afgrond. Als een plagend duwtje in de rug. Alsof die zei “dat durf je niet hé?”.

Vandaag was ik bij een meisje. Ik was al best vaak bij haar geweest en het was fijn. Er was zelfs al gesproken over een relatie, maar ik durfde niet.
De sprong leek ineens veel groter dan toen ik voor haar deur stond. Hoewel er absoluut geen sprake was van groepsdruk of blijvend letsel als ik mijn benen niet bij elkaar zou houden was. Toch was ik totaal in paniek.
Dus ik besloot naar huis te gaan. En toen keek ze me aan. Lang. Lief. Vertrouwd.
De zee was warm en deed totaal geen pijn.

Tommaso

Voorjaarstour

Bij een eerste album hoort een eerste toertje.
Dat weet iedereen.
De eerste data van ons toertje zijn inmiddels duidelijk.
De komende week wordt dit lijstje aangevuld.
Kijk snel en vlug of we bij jou in de buurt spelen!

3 april – Paard Café, Den Haag
4 april – Stathe, Utrecht
12 april – Culture Club de Haere, Olst
17 april – Theater de Veste, Delft
23 april – Patronaat Café, Haarlem

Ordenen

Ordenen. Daar gaat het om.
Dat doen wij, om ons leven te vormen, om stabiliteit te kunnen hebben en een idee van wat we doen en moeten doen.
Een partner, een baan die bij ons past en een huis en de stad of het dorp waar dat in staat, dat soort zaken.

Maar je moet wel eerst een chaos creëren en ervaren om te kunnen ordenen.
Ordenen vanuit niets zegt niets. En vooral niets over jou.
Dat zegt iets over de chaos die je voorgeschoteld krijgt, die al voor je geordend is.
Ik wil mijn chaos ordenen, mijn eigen chaos.
Ik wil er zelf een zooitje van maken.
Juist omdat ik er niets van begrijp.

Dat is belangrijk, want vanuit onwetendheid beginnen met ordenen resulteert in geordende onwetendheid.
Dat is hetzelfde als heel veel boeken of CD’s kopen die je niet kent en die dan in chronologische ofwel alfabetische volgorde in de kast zetten.
Je moet ze eerst lezen of luisteren en daarna bepalen wat voor jou de manier is om ze in de kast te plaatsen. Op genre, op gevoel, op titel, op context, op kwaliteit, op schrijver, op jaartal of gewoon lukraak.
Ik geef je de woorden “boompje”, “koffie”, “liefde”, “Amsterdam”, “tijd”, “avondeten”, “global warming”, “verslaving” en “kunst”.
Dat is chaos, die kun je ordenen, dat zegt dan iets over jou.
Niet dat jij wel of niet je DVD’s op alfabet ordent.

Drie belangrijke vragen hiervoor:
Wat en waar? Waarom dan? En hoe?
Werk maar af.
“Wanneer?” is niet relevant.
Het antwoord op “wanneer?” is “nu”. En daarmee dus “vroeger en straks”.
Tijd is geld en geld is een ruilmiddel. Een middel, geen doel.
Dat kan dus gewoon een antwoord zijn op de vraag “en hoe?”.

Kortom, maak er een zooitje van en stel jezelf dan de drie vragen.
Kom je jezelf nog eens tegen. Gezelligheid.
Bovendien is het maken van een zooitje toch uiteindelijk veel leuker dan het opruimen ervan?

Frank