Weet je wat het ding is?
Geld.
Dat is het ding.
Het is niet eens meer een trend te noemen.
Onze maatschappij draait om geld.
En dat is een probleem. Want ik heb niets met geld. Dus heb ik het niet. Ik snap best dat het handig is, maar ik geef het vooral de hele tijd heel snel uit.
Nou projecteer ik maar al te graag, maar begin ik de afgelopen tijd te merken dat op je 25ste niet met geld om kunnen gaan, toch meer over mij gaat dan over ons.

Ik heb niet zoveel met spullen, daarom ga ik er waarschijnlijk zo onvoorzichtig mee om. Als ze werken, vind ik het super, als ze stuk zijn, word ik boos op ze. Als ik verhuis, zet ik mijn spullen gewoon neer, tot iemand aan me vraagt waarom ik de muren niet heb geverfd. Dan pas valt me op dat de muren eigenlijk meer geel zijn dan wit; ik noem dat gebroken blond.
Ik vergeet kaartjes te kopen voor de trein, mijn wagen ligt vol met plastic zakken met spullen en ik doe mijn was bij een wasserette (eigenlijk nog steeds bij mijn ouders, maar dat is best gênant om te zeggen). Als ik uitga, geef ik rondjes, ook al heb ik nog maar vijftig euro op mijn enige bankrekening en geen factuur meer uitstaan. Op dat moment voelt dat altijd logisch.
Ik ga graag chique uit eten en hou van sauna’s en massagesalons.

Weet je wat het ding is.
Geld.
Dat is het ding.
En dat is dus precies niet erg.
Je moet er gewoon mee om leren gaan.
Dat wilde ik zeggen. Daar wilde ik naartoe.
Het voorgaande staat al maanden opgeslagen op mijn computer te wachten om digitaal te gaan. En nu weet ik ineens waarom.
Het klopt niet. Geld is niet het ding. Het is juist het probleem.
Ik had toch gelijk, het is een probleem. Juist omdat het in zoveel opzichten ‘het ding’ is geworden. Dat wil niet zeggen dat ik er niet mee om moet leren gaan. Maar wel dat we dat allemaal eens iets minder serieus moeten nemen.

Maar wat is dan het ding?
Liefde?
Zou je zeggen toch? Liefde.
Het mooiste wat er is.
Onvoorwaardelijk van iemand houden. Je verliezen in een persoon. Samen 1.
Maar is liefde wel zo tijdloos als we onszelf voorhouden? En is het wel zo onlogisch dat het zo wordt overschaduwd door seks de afgelopen jaren?
Natuurlijk spreekt hier een man die single is, maar hier spreekt ook iemand die groot fan is van de liefde, er jaren lang voor gevochten heeft en is grootgebracht door twee mensen die de liefde al langer dan dat hij bestaat tot een kunst verheffen.
Maar is liefde het ding? Datgeen waar alles om zou moeten draaien? Volgens de films wel. Maar zij draaien als wij vragen. En dat wij dat willen, wil niet zeggen dat het zo is.

Stel dat we het meer biologisch zoeken. Dus dat liefde iets is wat seks veroorzaakt, en dus dient als middel voor voortplanting.
Dan is seks dus het ding.
Seks is inderdaad iets wat iedereen, naja toch bijna iedereen, heel fijn vindt. Iets waar we naar op zoek zijn. Waarvan we het vervelend vinden als het er niet is.
Slechte seks of geen seks is iets waar liefde onder lijdt.
Aan de andere kant werkt seks hetzelfde als geld.
Het is vervelend als je het niet hebt, maar als je er eenmaal veel van hebt, wil je alleen maar meer. En je benijdt altijd de mensen die er meer van hebben of er iets leukers mee doen.
En alleen maar seks als ijkpunt, is natuurlijk de minst interessante wereld ooit.
Klaarkomen als devies. Nee. Seks is een hobby. Mijn enige hobby. Prima.

Carrière dan. Het maken. Erkenning.
Iets proberen en dat het dan lukt. Je hele leven wijden aan een vakgebied, aan een kwaliteit. Daar het allerbeste in zijn.
Maar wie meet dat? Wanneer is dat gelukt? Hoe lang duurt dat?
Dat is het meest relatieve wat er bestaat.
Zoals een brood kopen. En dat dat dan lukt. Duurt dat dan tot je het op hebt?
Of een meisje versieren en dat ze dan met je mee gaat, duurt dat dan tot je haar hebt geneukt?

Je kan er soms wel heel gelukkig van worden, van succes in een carrière.
Is geluk dan het ding?
Daar zijn we natuurlijk allemaal naar op zoek. Geluk. En daar zijn geld, seks, carrière en liefde middelen voor. Maar als je het eenmaal vindt, is het saai. Wil je meer. Wil je iets anders. Zoek je door.
Waarom zou je doorzoeken als geluk het ding is en je dat gevonden hebt?
Geluk is zeker een doel. Maar ook een moment, geen situatie.

Ongeluk.
Dat is het ding.
Ongeluk zorgt ervoor dat we blijven zoeken. Aan het einde van de rit hebben we tijd te overbruggen, te spenderen. En de fijnste focus om dat mee te doen is geïnteresseerd zoekend, naïef ambitieus, comfortabel ontevreden en gedreven vastgeroest.
En of dat nu is door een kind, een partner, een carrière, of gewoon een leven. Je hebt iets nodig om iets van te maken. En als het eenmaal is gemaakt, wil je iets nieuws maken. Het uitgangspunt moet een nulpunt zijn. Ongelukkig, onaf.
Je kunt de middelen gebruiken om te streven naar geluk.
Maar het punt geluk is een moment dat je ook met drank en drugs bereikt.
Het streven is waar het om gaat. Vanuit het ongeluk.
Je weet toch.

Zo. Dan hoef ik me daar in ieder geval niet meer voor te schamen.

Frank